VEDUTA

VEDUTA-NAKLADATELSTVI.cz - DOUDLEBSKO V KUCHYNI A U STOLU. Lidová strava z jihu Čech (23.11.2024 - 10:43)

NAKLADATELSTVÍ A VYDAVATELSTVÍ VEDUTA

EDICE > Mimo edice > DOUDLEBSKO V KUCHYNI A U STOLU. Lidová strava z jihu Čech

Bohumír Němec – Veduta
Tel.: +420 387 986 140
Mob.: +420 724 245 135
E-mail: veduta@volny.cz

DOUDLEBSKO V KUCHYNI A U STOLU. Lidová strava z jihu Čech

DOUDLEBSKO V KUCHYNI A U STOLU. Lidová strava z jihu Čech

ISBN 978-80-88030-57-7
Autor – Šimánek Jan
Vydání – 1
Počet stran – 258
Jazyk – český
Cena – 350 Kč
Vazba – celoplátěná vazba kulacená V8
Formát – 143×200
 

Kniha pojednává o lidové stravě v národopisném regionu Doudlebska, který se rozkládá mezi Českými Budějovicemi, Českým Krumlovem, Kaplicí a Trhovými Sviny. Autor při jejím psaní vycházel z vyprávění pamětníků, odborné literatury, kronik a memoárů. Líčí nejen podobu selského jídelníčku před sto a více lety, ale i jak vypadaly staré kuchyně a topeniště, jaké plodiny se v minulosti pěstovaly, jak lidé přežívali období hladu a válek, jak se vařilo na farách a panských sídlech, o svatbách a o posvíceních nebo jak probíhalo pečení chleba, nakládání zelí či zabijačka prasete. Závěrečná kapitola přináší rovněž skutečné recepty na některá jídla. Čtenáři tak vyvstává před očima poutavý a přitom reálný obraz všedního života jihočeského venkova v 19. a 20. století.